Coaching met paardenOnze evolutie als mens en die van het paard.


Een paard heeft geen innerlijke stem, hij denkt niet in woorden. Hij voelt. Hij ervaart simpel de energie van zijn emotionele staat. Hij begrijpt zijn bestaan zonder na te denken.

Hij geeft elke beweging van zijn lichaam een emotionele lading; in elke blik, elk gebaar zit deze essentiele energie. Voor deze energie is hij heel gevoelig; op deze manier deelt hij zijn boodschap met de andere kuddeleden, maar voelt hij ook de scherpe energie van een sluipend roofdier. En in die woordeloze stilte is hij verbonden met alles om zich heen.

De mens heeft, in tegenstelling tot het paard, in zijn evolutie, vaardigheden ontwikkeld die in de linker hersenhelft besloten liggen. Wij zijn taal gaan gebruiken om onze bewegingen bij het jagen in een groep te coordineren en verhalenvertellers geworden. We deelden ervaringen over het wild waar we op joegen, creeerden mythologieen, bouwden culturen en vestigden keizerrijken.

Maar het succes dat we behaalden kwam niet zonder prijs. De mens heeft zijn intuitie opgegeven voor de voordelen van taal. We zijn verschoppelingen geworden van de natuurlijke wereld. De ontwikkeling van de spraakfunctie, tot het hoogste niveau van uitdrukking, maakte een apart bewustzijn noodzakelijk. Er is een 'ik' geboren in ieder van ons, los van de natuurlijke wereld, die met huid en haar bezit van ons heeft genomen .. (de kracht van spraak is enorm).

In ons woedt een strijd tussen de beide hersenhelften; onze solitaire, eenzame ik (ego) tegenover het gevoel van een gezamelijk verbonden wij; de verbintenis die we ooit hadden met al het leven om ons heen.

Ons innerlijk verlangen naar contact en de diepe warmte, vrede en blijdschap die we daar uit halen, dwingt ons op onze rechter hersenhelft terug te vallen.

Paarden zijn daarin een waardevolle leraar voor ons. Zij kunnen ons leren onze intuitieve, non-verbale krachten te versterken, zodat we de stilte van de rechter hersenhelft opnieuw kunnen horen.Coaching met hulp van paarden:

Paarden brengen je op een zachte manier bij wat je voelt. Met hen samen zijn is een gelegenheid om jezelf te zien en voelen precies zoals je bent in dit moment. Zonder masker of afleidingsmanouvres. Jezelf op deze manier ervaren en de zelfkennis die eruit volgt, werken diep door en zorgen ervoor dat je heldere keuzes kunt maken voor je eigen leven. Hoe groter de afstemming tussen jou en het paard, hoe groter het effect van de sessie. In een veilige omgeving kijken de paarden en ik graag met je mee naar het vraagstuk dat je brengt.


De sessies vinden plaats in een afgezette ruimte buiten, waar je gemakkelijk in en uit kunt stappen. In deze ruimte mag je je afstemmen op het proces dat zich afspeelt tussen jou en het paard. Je wordt daarbij uitgenodigd om je bewust te zijn van je gedrag, lichamelijke gewaarwordingen, gedachten en gevoelens.


Een coachingssessie duurt in zijn geheel max.1,5 uur. Ervaring met paarden is niet nodig en ook wanneer je angstig bent voor paarden is een coaching goed mogelijk. Aan het weer aangepaste kleding en stevige (waterdichte) schoenen zijn aan te raden. Omdat we buiten werken kan het doorgaan van de sessie afhankelijk zijn van de weersomstandigheden.

Voel je vrij om te bellen voor meer inforlmatie, of om een eerste afspraak te maken. Via: gsm 0477-505954.Waarom ontspannen we als we met paarden zijn?

Het electromagnetisch veld van het hart van een paard is 5 keer groter dan dat van de mens.

Omdat dat zo sterk is, beinvloedt het ons hartritme ook: wij nemen hun coherente hartslag over in hun nabijheid en dit zorgt voor positieve emoties. 

Het zorgt voor een afname van stress, vermindering van spanning en/of angst en een toename van zelfvertrouwen. Onderzoek wijst uit dat er ook veel fysiologische voordelen zijn aan het 'zijn' met paarden, bijvoorbeeld een lagere bloeddruk en hartslag en een toename van endorfines (vermindert pijn). We hoeven vaak alleen maar wat langer in de nabijheid van een paard te zijn om ons merkbaar kalmer en vredig te voelen worden.

             


Ik schrijf mij via deze link graag in op de maandelijkse nieuwsbrief.Welkom. Mijn praktijk is in Halen, op het randje van Limburg, tussen de weilanden en dichtbij het bos.

De natuur werkt rustgevend en verhelderend, waardoor je beter in staat bent te luisteren naar je innerlijk gevoel tijdens een coachingsessie. Het natuurlijke ritme biedt alle ruimte voor stiltes en overpeinzingen.