Paardencoaching


Paarden zijn mooie sensitieve wezens waar we veel van kunnen leren, wanneer we daar voor open staan. Ze leven puur in het moment en in plaats van te luisteren naar wat wij zeggen, zien zij direct wat wij ten diepste voelen en hoe wij ons gedragen. Ze bieden ons de kans om onszelf te zien precies zoals we zijn. Zo komen we terug in contact met onze authenticiteit en met wat voor ons echt (belangrijk) is. Dit is verhelderend, verruimt je perspectief en brengt innerlijk rust.

 

We werken we samen met (een van) de paarden in een afgezette ruimte op de weide, waar je gemakkelijk in en uit kunt stappen.  In deze ruimte mag je je afstemmen op het proces dat zich afspeelt tussen jou en het paard. Je wordt daarbij uitgenodigd om je bewust te zijn van je gedrag, lichamelijke gewaarwordingen, gedachten en gevoelens.

Een coachingssessie duurt max.1,5 uur. Ervaring met paarden is niet nodig en ook wanneer je angstig bent voor paarden is een coaching goed mogelijk. Aangepaste kleding en stevige (waterdichte) schoenen zijn aan te raden.


Iedere coach (en coaching) is anders. Het draagvlak van waaruit ik paarden coachsessies begeleid komt voort uit de opleiding tot paardencoach, de intense relatie die ik heb met mijn eigen paarden en uit mijn ervaring en passie voor bewuste dans, de opleidingen tot Kindertolk, Coach en Klassiek Homeopaat. Mijn paarden en ik begeleiden je graag bij deze kwetsbare exploratie van jezelf.


Klik hier voor het facebookevent: Innerlijk bewegen met paardenEen mooi stukje uit het boek Zen mens, Zen paard :


Een paard heeft geen innerlijke stem, hij denkt niet in woorden. Hij voelt. Hij ervaart simpel de energie van zijn emotionele staat. Hij begrijpt zijn bestaan zonder na te denken. Hij geeft elke beweging van zijn lichaam een emotionele lading; in elke blik, elk gebaar zit deze essentiele energie. Voor deze energie is hij heel gevoelig; op deze manier deelt hij zijn boodschap met de andere kuddeleden, maar voelt hij ook de scherpe energie van een sluipend roofdier. En in die woordeloze stilte is hij verbonden met alles om zich heen.

De mens heeft, in tegenstelling tot het paard, in zijn evolutie, vaardigheden ontwikkeld die in de linkerhersenhelft besloten liggen. Wij zijn taal gaan gebruiken om onze bewegingen bij het jagen in een groep te coordineren en verhalenvertellers geworden. We deelden ervaringen over het wild waar we op joegen, creeerden mythologieen, bouwden culturen en vestigden keizerrijken. Maar het succes dat we behaalden kwam niet zonder prijs. De mens heeft zijn intuitie opgegeven voor de voordelen van taal. We zijn verschoppelingen geworden van de natuurlijke wereld. De ontwikkeling van de spraakfunctie, tot het hoogste niveau van uitdrukking, maakte een apart bewustzijn noodzakelijk. Er is een 'ik' geboren in ieder van ons, los van de natuurlijke wereld, die met huid en haar bezit van ons heeft genomen .. (de kracht van spraak is overweldigend).

In ons nu woedt een strijd tussen de beide hersenhelften; onze solitaire, eenzame ik (ego) tegenover het gevoel van een gezamelijk verbonden wij, de verbintenis die we ooit hadden met al het leven om ons heen.

Ons innerlijk verlangen naar contact en de diepe warmte, vrede en blijdschap die we daar uit halen, dwingt ons op onze rechter hersenhelft terug te vallen. Paarden zijn daarin een waardevolle leraar voor ons. Zij kunnen ons leren onze intuitieve, non-verbale krachten te versterken, zodat we de stilte van de rechter hersenhelft opnieuw kunnen horen.